diumenge, 11 de març del 2012

Centre a centre: Maria Jesús de l'IES Enric Valor de Picanya

Cada setmana es publicarà una entrevista a un company o companya de CCOO que treballa des del seu col·legi o institut per l'escola pública i pels drets laborals.

El sindicat és l'organització de la qual ens dotem els treballadors i treballadores per a la defensa dels nostres interessos laborals. En el context de retallades socials, salarials i laborals que vivim són més atacats que mai pels grups conservadors, i són més necessaris que mai per a la Classe Treballadora i per a la ciutadania en general.


El sindicalista és el teu company o companya que promou el debat, convoca assemblees en el centre i que treballa tots els dies en el teu centre. Tots i totes fem sindicalismes quan participem en les mobilitzacions per l'escola pública, quan generem discurs i defensem els nostres drets com a treballadors.


Nom: Ma Jesús Ferrando Bueno
Centre de treball: IES Enric Valor,
Localitat: Picanya

1.- En què està afectant les retallades en el teu centre?
Al nostre centre les retalades només s'han notat en què fa anys que no se'ns concedeix el programa de compensatòria.

2.- Hi ha relació entre la Reforma Laboral i aquestes retallades? O és una casualitat que hagen coincidit en el temps?
Res no és casual; personalment crec que tot és CAUSAL. Hi ha una estratègia de desmantellament del poc estat del benestar que en aquest pais haviem aconseguit asolir.

Alguns grups de privilegiats amb interessos econòmics volen guanayr cada vegada més a costa del que siga. En Espanya, açó se suma al fet que certes estructures oligàrquiques no han estat desmantelades en la transició ni ara mateix. La idea és imposar un estat mínim i que campe una suposada llei del lliure comerç a tots els nivells. Qua cadascú es proveisca dels mitjans per garantir-se educació, salut, vellesa... Impostos directes?, ni tocar-los!; més trams en l'IRPF?; ni pensar-ho!, revisar l'Impost de Societats? A quin sant!, més inspeccions sobre el frau fiscal? No cal!....

3.-Hem d'assumir el que hi ha com a inevitable? Penses que existeixen alternatives a les retallades?. Quines?
El camp de la política, d'alló social... no és el camp del determinisme natural ni el de la predeterminació sinó l'àmbit de les decisions humanes, que intrínsecament són contingents. Hi ha moltes alternatives a les retallades:
- Revisió dels Trams de l'IRPF i creació de nous a les rendes més altes
- Revisió a l'alça de l'impost de societats
- Eliminació de les SICAV o canvi radical en la seva tributació.
- Eliminació dels Paradisos Fiscals
- Imposicióde la Taxa Tobin a les transaccions econòmiques
- Augment del nombre, dels mitjans i de les competències dels inspectors/es d'Hisenda en la lluita contra el frau fiscal
- Reintroducció de l'impost de patrimoni
- Reintroducció de l'impost de successions
- Campanyes de sensibilització per canviar la visió sobre el frau fiscal com a picaresca: el ciutadà ha de rebutjar a aquell/a que no paga els seus impostos
- Control exhaustiu de les despeses públiques.
- Canvi en la legislació que faça que tot aquell que defraude diners públics haja de retornar-los amb els interessos que haurien generat si estigueren depositats en el banc el temps que el defraudador n'ha gaudit; penes de preso exemplaritzants;
I SEGUR QUE MOLTES ALTRES...

4.- Quines mesures de pressió i mobilització està fent el teu centre?
  • Hem constituit un fons econòmic per a les despeses: paper, fotocòpies, cordes...
  • Portem la samareta negra tots els dies dins i fora de l'IES, tant la majoria delsprofessorat com molts alumnes
  • Asemblees de professorat a l'hora de l'esplai (dimecres i divendres)
  • Vam aprovar el document contra el Decrte en assemblea de professorat, en Consell Escolar del Centre i en el Consell Escolar Municipal
  • Tres tancaments amb contingut sociocultural, reflexiu i lùdic (els tres centres públics de Picanya)
  • Hem acudit a tots les manifestacions i concentracions
  • Hem elaborat un manifest de repulsa per l'actuació policial al LLuis Vives.
  • Hem convocat una concentració en defensa dels serveis públics dijous 23 de febrer a les 19h a la plaça de l'ajuntament dePicanya (conjuntament amb les dues escoles). Demà acudirem al mercat a fer propaganda (repartirem uns fullets que hem preparat)
  • S'ha creat una comissió professorat-Ampa dels tres centres que està elaborant un document a favor de l'escola pública que es portarà a l'Ajuntament per al seu debat i aprovació.

NO HEM SUSPES CAP ACTIVITAT EXTRAESCOLAR (ni tan sols les que es fan més enllà de l'horari o els viatges de fi de curs o l'intercanvi amb França), no secundarem les mesures que criden a no posar libres de text o consumir alló imprescindible per a donar classe PERQUÈ:
La mesura rebaixa el nivell de l'ensenyament públic, que pretenem prestigiar (aquelles circumstàncies que depenen de l'Administració, han de ser denunciades i call luitar perquè desapareguen). Altres circumstàncies (profes que se'n van amb l'alumnat que fa l'eixida...) no són diferents ara i abans de les retallades del Decret
Des del punt de vista de les repercussions: No vem com afecta a la Conselleria i es veuen afectats sectors de TREBALLADORS/ES com nosaltres. En aquestos temps de crisi, posar en perill el treball d'algú, és com a mínim, èticament qüestionable.

5.- Què altres iniciatives penses que es podrien prendre en el futur?
Seria molt útil que es creara un Blog (o similar) únic er a totes les comunitats educatives del Pais Valencià on es comunicaren i coordinaren mobilitzacions, es discutira sobre les vies de lluita i s'intercanviaren experiències.
Seria interesant deixar de treballar anivell de centres i treballar sempre a nivell de Poble, pobles (si són xicotets o hi ha poca moguda) o barris en les ciutats.
Les tancades són interessants en si mateixes perquè són un espai per a la reflexió i el debat conjunt, que havia eixit dels centres i es va recuperar en les mobilitzacions de ciutadania.
Crec que és imporatnt convocar períodicament assemblees generals de professorat, però que caldria guiar el contingut: per exemple, establir una data i tres o 4 temes o propostes de mobilització perquè cada centre portara la postura majoritària en cada cas.
No podem descartar la vaga com a instrument de lluita pel nostres drets laborals. Caldrà anar temptejant com estan els claustres a aquest respecte.

6.- Quin paper podeu jugar els sindicalistes en els centres de treball?
No puc parlar en general. En el nostre centre em consta que entre els que tiren del carro hi ha de tot: hgent sindicada i gent que no ho està.
Caldria que aquells que els "alliberats" es passaren més pels centres... però soc de les que pensa que si creus que s'ha de fer alguna cosa, mou-la tu.

Mireu també:

Tancament a l'IES Enric Valor de Picanya



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada